دوشنبه - تاجیکستان



مجسمه اسماعیل سامانی - شهر دوشنبه پایتخت جمهوری تاجیکستان

تاریخ عقد قرارداد خواهرخواندگی شیراز با دوشنبه ( تاجیکستان ) : 16 فوریه 1992 مقارن با 27 بهمن 1370








 
مساحت: 124.6 کیلومتر مربع
جمعیت: 802700
شهردار: رستم امام‌علی
دوشنبه پایتخت جمهوری تاجیکستان است .این شهر 100 کیلو متر مربع مساحت دارد و در ارتفاع 2706 متری از سطح دریا واقع شده است. این شهر بین دو رود ورزاب و کافرنیهان قرار دارد. 
تاریخچه
سرزمینی که هم اکنون شهر دوشنبه در آن واقع است در صده‌های میانی شومان نام داشت. به رغم کشف آثاری مربوط به قرن 5 قبل از میلاد در منطقه، شواهدی مبنی بر اینکه دوشنبه تا اوایل قرن بیستم چیزی فراتر از یک روستای کوچک بوده، وجود ندارد. نخستین‌بار در اسناد مربوط به قرن 17 به روستای دوشنبه اشاره شده است. در سند دیگر بجای مانده از سال 1823، این شهر «دوشنبه قورغان» به معنای «قلعه دوشنبه» نامیده شده است.
این شهر بین سالهای 1929 تا 1961 استالین آباد نام داشت. دوشنبه از روستایی به همین نام واقع در دره حصار پدید آمده است . آنطور که از اسناد و شواهد پیداست، از سال 1676 روستائیان مناطق پیرامون این شهر، دوشنبه هر هفته محصولات خود را به این مکان می آورده اند . در سال 1907 این شهر توسط بیگ حصار به عنوان تفرجگاه تابستانی مورد استفاده قرار می گرفت و در سال 1920 امیر علیم خان در آنجا اقامت داشت. امیر عزل شده بخارا تا زمان ترک این منطقه در دوشنبه ماند و با بسمکی ها همکاری کرد . او در سال 1921 از دوشنبه به افغانستان گریخت . پس از 1921 دوشنبه به مرکز اداری شرق بخارا تبدیل شد .


تقسیمات شهری
دوشنبه به چهار منطقه اداری تقسیم می شود: ابن‌سینا، فردوسی، اسماعیل سامانی و شاه منصور.
آموزش
آکادمی علوم تاجیکستان ، دانشگاه دولتی تاجیکستان بنام « لنین »، دانشگاه پلی تکنیک تاجیکستان و موسسه آموزشی شوچنکو از مهمترین مراکز آموزشی دوشنبه هستند.
 
گردشگری
ورزاب در حومه دوشنبه بعنوان یکی از برجسته ترین مناطق تفریحی اتحاد جماهیر شوروی مورد استفاده قرار می گرفت . در حال حاضر دوشنبه هم مرکز اداری جمهوری تاجیکستان و هم بزرگترین مرکز صنعتی - فرهنگی این جمهوری به شمار می رود .
تحت تاثیر اتحاد جماهیر شوروی بویژه روسها، تاجیکها یک سالن نمایش شگفت انگیز و مدرن برای اپرا و باله و چندین موسسه هنری ، موزه و استودیو با مرکزیت دوشنبه ایجاد کرده اند. علاوه بر این شهر دوشنبه کتابخانه مهمی بنام کتابخانه فردوسی را در خود جای داده است که حاوی مجموعه چشمگیری از کتب و نسخ خطی اسلامی متعلق به قرون وسطی می باشد .

دوشنبه از طریق راه آهن به ترمز در ازبکستان و از طریق راه شوسه به کولاب ، و خزگ مرکز اداری گورنو بدخشان متصل است . بدلیل مسیر کوهستانی منطقه مسافرت با هواپیما و هلیکوپتر به سفر با ماشین ترجیح داده می شود. اگر در خیابانهای دوشنبه قدم بزنید چند ویژگی خاص توجه شما را به خود جلب می کند. یکی از اینها چایخانه است. در چایخانه ها علاوه بر چای و شیرینی ، برنج و کباب نیز سرو می شود . مشخصه جالب دیگر البسه روستائیان است . مردان اغلب جامه سنتی ( کت بلندی که تا زانو می رسد ) به تن دارند که با بندی رنگین( کرچیف) به کمر بسته می شود. عرقچینی که آنها بر سر می گذارند معرف ناحیه ای است که در آن زندگی می کنند .
فرهنگ
زنان کورتا می پوشند که از ابریشم نرم ، رنگین و روشنی ساخته شده و شلواری که دمپای آن( شراز) تزئین شده است . علاوه بر این زنان روستایی اغلب روسری های رنگارنگی به سر دارند که در پشت سر گره خورده و بیش از آنکه جنبه پوشش داشته باشد برای زیبایی مورد استفاه قرار می گیرد. مردان مسن تر عبا و عمامه اسلامی می پوشند و ریش می گذارند .از آنها به عنوان مو سفید یاد می شود.

دوشنبه دو بازار اصلی دارد : برکت و شامنصور. در تابستان بازارها شلوغ و مملو از سبزیجات ، میوه و گل هستند و در زمستانها بازارها خلوت است . نان ، گوشت و خشکبار تنها چیزهایی هستند که می توان در زمستان خریداری نمود . تاجیکها عمدتاً سنی (حنفی ) هستند . مرکز مذهبی اصلی دو شنبه اقامتگاه مفتی شهر است . علاوه بر این، شهر مساجدی در ابعاد و اندازه های مختلف دارد که معروفترین آنها مسجد سر آسیا می باشد.


 
 

صدرالدین عینی ( تاجیک ) و ماکسین گرکی (روسی) در محوطه اتفاق نویسندگان



مجسمه این سینا در سمت بیمارستان غره بالا کنا برق تاجیک
 


تندیس رودکی بیرون از آرامگاهش 
  


امیر اسماعیل سامانی-خیابان رودکی
 


ساختمان اوپرا بالت - خیابان رودکی

 

ملانصرالدین که در آسیای میانه نصرالدین خوجه یا افندی نامیده می شود
 
با غ رودکی/دوشنبه
 

دانشکدۀ زبانشناسی در دوشنبه

 
کلاس دانشگاه در دوشنبه

 
کوه های بدخشان تاجیکستان/پامیر
   

سرو چای سبز در تاجیکستان
 

تندیس رودکی در باغ رودکی شهر دوشنبه
 

دانشگاه دولتی طبی تاجیکستان به نام ابوعلی سینا
 

دریاچه اسکندر- در شمال غرب تاجیکستان، در منطقه ای موسوم به کوهستان فان
 



 
 
 



۱۳۹۶/۰۱/۰۹
منبع : اداره کل ارتباطات و امور بین الملل
بازدید ها : ۸۰۷۹
مطالب مرتبط با این موضوع :
نظری ارسال نشده است
نام :
پست الکترونیک :
شرح :
نظر :   برای ارسال نظر خود، دکمه ارسال را بزنید
کد امنیتی را وارد کنید

بارگذاری و بروز رسانی محتوا:  اداره کل ارتباطات و امور بین الملل شهرداری شیراز